Het is alweer even geleden dat de getalenteerde singer-songwriter Ethan Gold zijn recente album ‘Songs From A Toxic Apartment’ presenteerde. Naast zijn muzikale werkzaamheden is de man ook acteur en komt hij met het album Earth City pt. 1: The Longing.

“Het was op een feestje. Na een dagje werken aan een film werden we uitgenodigd  bij vrienden in Brooklyn. Ik ben hier van een muurtje gevallen, ergen op mijn hoofd neergekomen en kreeg hierdoor een hersenbeschadiging. Het gevolg was dat ik in de revalidatie terecht kwam en me kon storten op wat ik nog kon. Gelukkig kwam het maken van muziek snel terug en dat ging me goed af. Maar het verbale en spreken bleef achter. Ik heb me toen eerst gestort op het maken van muziek als klankbord.” “Gedurende de tijd heb ik veel songs opgenomen op een recordertje. Het meeste belangrijkste tijdens mijn revalidatie, dat veel gekkigheid heeft meegebracht, veranderde mijn kijk ook op de wereld en wat we met deze wereld aan het doen zijn.”

Het album Earth City is een album dat in drie delen gaat verschijnen. Het Verlangen (The Longing) is het eerste deel dat net is verschenen.

“Ik heb de hele tijd allerlei songs geschreven. Nu was het wel eens tijd om dit te gaan bundelen. Het was voor mij moeilijk om de informatie om mij heen tot me te nemen. Het ging ontzettend traag en mijn balans weer te krijgen was een uitdaging omdat ik mijn enkels weer opnieuw moest ontwikkelen. Die waren geheel naar de klote en dat kost tijd. Maar vooral de angst om weer over straat te gaan en het leren om een gesprek aan te gaan, was voor mij het meest ingewikkelde. Ik kon amper volgen waar men het over had. Het snelst werkt natuurlijk om mensen in gesprek te gaan, maar dat voelde alsof er een machinegeweer zoveel informatie op je afvuurt, dat je dit dan niet kon verwerken. Dat is wel scary en traumatisch. Het verwerken van informatie is bijzonder.”

Het interessante aan deze ervaring is dat mensen je gaan zien dat je opgelost bent en er niet meer toe doet. Natuurlijk verlies je vrienden. Zij konden moeilijk bij me zijn en vonden het ingewikkeld en deprimerend om mij om hen heen te hebben. Maar ik kon mijn eigen soul nog in mijzelf vinden. De wijze van hoe ik me presenteerde en de humor die ik bracht was verdwenen.”

“Ik heb erg geleerd dat ik er zelf wel was maar mijn persoonlijkheid die ik had opgebouwd was verdwenen. Vandaar dat ik nu alles in een ander perspectief zie en de songs vanuit dit perspectief benader.”

“De muziek kwam bij mij eerst en wat ik zag in deze chaotische wereld en beschaving hoe we hier mee om gaan heb ik eerst in muziek kunnen omzetten. Ik woonde in NYcity en de snelheid van deze cultuur gaf veel effect op mij. Het lawaai en de rush, bracht eigenlijk meer de focus op wat ik daadwerkelijk zie wat er gebeurd. Het heeft mee heel wat nieuwe inzichten gebracht.”

Dit is terug te vinden op het nieuwe album en dat als statement van het hier nu wordt gebracht. “Ja, de wijze waarom we eigenlijk ontspoort zijn geraakt. Er is voor mij iets wezenlijk niet goed in deze maatschappij. Ik wil daarom ook terug komen in de muziek met een verhaal dat mijn idee weer geeft over deze wereld vol hyper materialen en alle technische middelen. Dat mensen zoveel gevoelens en ellende vanuit middelen op andere afvuren.  Het gevoel is weg zoals in het nummer It’s Never Enough’ weergeeft en ook in andere songs terug komt”.

Dat zelf haat of het niet liefhebben van jezelf komt later terug in de trilogie omdat het direct effect heeft op wat we met deze wereld doen en hoe we hiermee omgaan.”

“Ik zie The City als een metafoor van deze planeet. De internationaal connectie door technische middelen en wat er allemaal in gebeurd. De connecties tussen mensen en materiaal en hoe men hierin leeft en beweeg.

Het eerste deel is Het Verlangen (The Longing) is als water dat een onderstroom kent dat sterker is dan het oppervlaktewater. Als een rivier dat door de stad gaat zonder dat de mensheid weet welk gevaar er in schuilt. (Tijdens dit interview zijn de overstromingen van België,  Duitsland en Nederland gaande). Voor mij is het verlangen poëtisch gezien de zoektocht dat je jezelf toestaat om softer te zijn en vandaaruit spiritueel of niet op zoek gaat naar dat wat je nog niet gevonden hebt. En eigenlijk niet weet waar je naar zoekt. De grote poëten kennen dit gevoel als pauze voor de actie. En hierdoor kun je de materialen vernieuwing.”

“Voor mij is dat wij zijn de bewoners van deze aarde en met onze hersenspinsels dit bestieren. Maar ik vind het heerlijk om mijn hersen te laten gaan naar de wereld en fantasie om naar andere landen te gaan en nieuwe ontwikkelingen te ontdekken. Voor dit deel van het album gaat het vooral om bij je zelf te blijven. Even er bij stil te staan wat er gebeurd en wat je kunt fantaseren naar je naar toe zou willen.”

“Ik schrijf veel songs in dromen en daardoor zijn de songs vooral een verzinsels en verwerken van ideeën. Van het oude Egypte en Cairo tot de nieuw stijl van LA. De echo’s van een dode stad dat beide steden hebben. Het heeft een gelijkenis dat een gevolg is op wat wij als mensen hebben gedaan.”

“Het einde van dit album, ‘In New York’ is alsof het een begin is voor het volgende. Al ben ik hier nog mee bezig hoor. Het is niet in mijn hoofd, maar het komt er vanzelf uit. Het nieuwe album is nog niet klaar. Hier heb ik nu ongeveer 5 songs voor geschreven. Maar ik heb het verhaal wel in mijn hoofd hoor. Het nieuwe album zal begin 2022 uit gaan komen en het derde deel eind dat jaar.”

“Ik weet nog niet of we live kunnen en gaan spelen hoor. Dat staat nog niet in mijn agenda. Maar ik hoop dat we weer op het podium ons verhaal kunnen doen. Hopelijk tot snel!”

21 november 2021
In dit bericht: